Schimbări: cum să îți alegi o nouă locuință

Descoperă de ce schimbările pot aduce beneficii în viața ta și cum poți să te bucuri de ele. Află de ce este adesea benefic să explorezi noi direcții și cum poți face tranziția către o nouă locuință. În acest articol, vom explora provocările și avantajele renunțării la obiceiuri, locuri sau chiar persoane, oferindu-ți perspective și sfaturi utile pentru a face față unei dintre cele mai semnificative schimbări – alegerea unei noi locuințe.

Fie că este vorba de o nouă locuință, un nou job sau o nouă experiență sau chiar felul de a gândi, din punctul meu de vedere, schimbările nu numai că sunt bune, dar sunt și sănătoase.

Cea mai recentă schimbare apărută în viața mea a fost cea a locuinței. Odată cu absolvirea facultății (căreia îi voi dedica un articol separat, pentru că vreau să împărtășesc cu voi această experiență) am considerat că este necesară o astfel de mutare.

Cei 4 ani de facultate i-am petrecut într-o garsonieră amplasată într-o zonă liniștită a Bucureștiului, mai exact în sectorul 3. A fost locul în care m-am simțit ca acasă încă din primele momente, locul în care am învățat ce înseamnă să te maturizezi, ce înseamnă să fii departe de ai tăi și ce înseamnă să ai grijă singură de tine.

Problemele întâmpinate

Nu am avut mari probleme în locul în care am stat, însă în ultimele luni au apărut câteva inconveniente în legătură cu apa caldă. Citeam și glume despre asta și chiar erau adevărate: apa caldă era mai rece decât apa rece. Ba nu curgea deloc, ba curgea, dar nu se încălzea. La început, nu am considerat lipsa centralei un impediment, însă spre final am realizat că era destul de importantă.

Poate am avut eu ghinionul să stau într-o zonă în care erau probleme cu furnizarea apei, însă ce vreau să subliniez e faptul că trebuie să luați și asta în calcul când vă alegeți locația, și nu doar când vine vorba de București, ci în general. Acesta a fost unul din motivele care m-au făcut să încep să caut o nouă locuință, plus faptul că simțeam nevoia de o schimbare. Chiar există momente în viață când vrei ceva nou, vrei să ieși din zona de confort sau pur și simplu vrei o experiență diferită. Și de aici începe aventura pe care am trăit-o aproape o lună de zile. 😆

Gândul inițial despre cum să alegi o nouă locuință a fost cu siguranță provocator. Desigur, procesul poate părea dificil, dar uneori schimbările sunt necesare, iar deciziile noastre devin inevitabile. Explorează cum să abordezi această etapă semnificativă, chiar dacă, uneori, nu avem de ales decât să ne adaptăm la schimbările vieții.

Totul a pornit încă din perioada în care mă pregăteam să dau licența. Era destul de stresant, însă seara, pentru a mă relaxa, mă uitam pe diferite site-uri de imobiliare. Chiar aveam pe telefon un folder special cu aplicații ( a fost un sentiment minunat la final când am șters efectiv toate aplicațiile din telefon). Ori eram eu prea stresată, ori chiar nu erau apartamente care să fie pe gustul meu, pentru că de fiecare dată adormeam supărată, fără a găsi ceva ce merita a fi vizitat. Eram destul de dezamăgită, dar trebuia să găsesc ceva și am amânat căutarea până după ce terminam cu licența. 

Modern Sign Up to Our Email Newsletter Instagram Post

Alătură-te gratis comunității 2nomazi de pe nas.io!

Despre site-uri și aplicații. Atenție la poze VS realitate. Vizionați mai multe locuințe

Când am început să caut serios, vedeam tot felul de apartamente, foarte frumoase, la un preț accesibil, însă când sunam, nu răspundea nimeni și nici nu erai sunat înapoi. Să fiți atenți la astfel de lucruri, pentru a nu fi păcăliți. Cel mai deranjant lucru e atunci când pozele nu reflectă realitatea, absolut deloc. În descrierea respectivă apar anumiți m2, când ajungi acolo descoperi că e mult mai mic sau că nu seamăna deloc cu ceea ce ai văzut tu pe acel site. Așadar, aveți grijă și în legătură cu acest aspect. Nu vă rezumați la un singur apartament. Vizionați mai multe, sunați la mai multe, pentru ca în final să alegeți cea mai bună variantă pentru voi. Să nu fiți dezamăgiți, pentru că veți întâlni cu siguranță aceste diferențe între poze și realitate. E foarte ușor să faci pozele din anumite unghiuri și să pară totul perfect.

Zona în care e amplasată locuința, vecini, proprietar. Accesul la un mijloc de transport. Cheltuieli

Următorul pas, după ce ați selectat mai multe locuințe pe care dorinți să le vizionați, interesați-vă și despre zona în care este amplasată, măcar câteva detalii. Atunci când mergeți la vizionări, să nu vă fie rușine să întrebați despre cum sunt vecinii, despre ce se află în aproprierea blocului, iar dacă vă întâlniți doar cu agentul imobiliar, cereți și informații despre proprietar. Sunt niște aspecte destul de importante pe care ar trebui să le aflați în momentul în care luați această decizie.

Dacă vorbim de București, și nu numai, întrebați și despre accesul la un mijloc de transport, fie el metrou, tramvai sau autobuz, asta în cazul în care nu dispuneți de o mașină. Nu în ultimul rând, un aspect destul de important este partea de cheltuieli ( întreținere, energie electrică etc.). Pentru a vă face în minte un calcul la care să vă raportați în fiecare lună, e important să țineți cont și de aceste cheltuieli, nu numai de prețul chiriei (Sfat în legătură cu chiria– nu vă temeți să întrebați dacă poate fi negociată, de multe ori veți vedea că sunt dispuși anumiți proprietari să negocieze și de ce să nu încercați? Bine, într-un mod cât se poate de respectuos și elegant 😆 ). Și, desigur, ține de fiecare dacă dorește sau nu centrală proprie, eu am optat pentru centrală proprie, tocmai din considerentele pe care vi le-am prezentat anterior.

Nu doar aspectul contează. Fă din noua locuință un loc de care să te bucuri

Din toată experiența asta, am învățat multe, însă cel mai important lucru care mi-ar fi făcut mult mai ușoară această căutare, dacă l-aș fi știut, este faptul că nu doar aspectul contează, ci și multe altele pe care deja le-am enumerat anterior. Inițial, căutam doar să arate bine, dar apoi am realizat că mai mult decât aspectul, contează zona în care se află, felul în care este construit blocul, proprietarul. Chiar dacă nu ești mulțumit 100% de aspect, dar celelalte criterii sunt îndeplinite, adu-ți aminte că locul se poate personaliza.

E indicat să-ți pui amprenta, să-ți creezi un loc în care să te simți bine, să-ți dorești să ajungi acasă. Totuși, nu uita că în cazul în care stai în chirie, nu poți să faci anumite modificări sau chiar tot ce ți-ai dori, pentru că există încă o persoană în această ecuație, și anume proprietarul locuinței 😆 . Decorează-l așa cum crezi tu că merită decorat, umple casa doar cu energie bună și fă din acel loc un colț în care să te simți minunat.

Va fi obositor. Nu renunța, nu vei rămâne pe drumuri. Agenți imobiliari insistenți

Partea mai grea a acestei schimbări a fost vizionatul. Este extrem de obositor, mai ales dacă prinzi și niște călduri sufocante, așa cum am pățit eu. Nu dispera, nu te dezamăgi de la primele căutări, fii insistent, dar și perseverent. Nu vei rămâne pe drumuri, eu făceam și haz de necaz, spunând că și Gara de Nord e un loc bun pentru a dormi. Nu este cazul, veți găsi locul potrivit pentru voi. Nu în ultimul rând, trebuie să fiți calmi când vine vorba de agenți imobiliari. Unii sunt destul de insistenți, dar trebui să vă gândiți că acesta este jobul lor și să vă înarmați cu calm și cu baterii externe, pentru că vă vor descărca telefonul.  😆 

Experiența mea

După lungi căutări, după zile stresante, aștepta să fie închiriat cel mai frumos apartament. Din primul moment am simțit o energie bună și un sentiment de acasă. Știam că este locul în care vreau să mă mut.  Nu am ignorat nici celelalte aspecte de care vă ziceam și acela a fost momentul în care am respirat ușurată. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să șterg absolut toate aplicațiile de imobiliare din telefon 😆 . Și abia acum au început zilele cele mai obositoare. Nu m-am gândit că în 4 ani de zile se pot aduna atât de multe chestii într-o garsonieră. Pentru mine, împachetatul și despachetatul au fost cele mai dificile părți, dar au urmat plimbările relaxante prin diferite magazine, pentru a personaliza noul apartament.

Schimbarea aceasta a fost benefică pentru mine, chiar dacă întreg procesul este unul destul de dificil, însă trebuie să aveți multă răbdare, să nu vă pierdeți încrederea și să căutați ceea ce se potrivește cu voi și cu personalitatea voastră. Eu cred în schimbările astea și sunt sigură că vor veni cu avantaje, pentru că se spune că dacă schimbi locul, schimbi și norocul. 😀 

Sper că a fost un articol util, mai ales că se apropie începerea facultăților și sunt singură că mulți dintre voi sunteți în căutarea unei locuințe. De cămine nu aș putea vorbi, pentru că nu am experimentat locuitul acolo, însă, dacă aveți diferite experiențe sau sfaturi pentru cei care vor să aleagă varianta asta, le aștept cu mare drag.

Mult spor și noroc, dacă urmați să faceți o schimbare în viața voastră, indiferent ce ar presupune ea!

Vrei să fii printre primii care află noutățile noastre? Urmărește-ne pe Instagram, Facebook, TikTok și YouTube și găsește momente unice, inspirație și multe altele.
Alătură-te gratis comunității 2nomazi de pe nas.io!​​
* Aceasta nu este o postare sponsorizată. Toate site-urile web și companiile pe care le recomandăm sunt cele pe care le folosim personal și pe care le considerăm utile pentru călătoriile noastre.
Dorim să precizăm că unele dintre aceste linkuri sunt linkuri afiliate. Asta înseamnă că, fără costuri suplimentare pentru tine, vom primi un mic comision dacă faci rezervări prin intermediul acestor linkuri, contribuind la menținerea gratuității blogului pentru toți utilizatorii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top