Care este orașul vostru preferat de până acum? Nici nu trebuie să stăm prea mult pe gânduri, pentru că e vorba de Oslo. Nu ne așteptam să ne placă atât de mult, pentru că am plecat de acasă cu o grămadă de preconcepții: ba că e foarte scump, ba că e frig, ba că nu îți poți permite să faci multe lucruri. Cam toate ideile se învârteau în jurul faptului că e costisitor, că e țară nordică și că mai bine vizitezi țări mai accesibile la preț.
Ne-am încăpățânat (și mă bucur că am făcut asta) și, sincer, când am tras linie la finalul călătoriei, nu am putut fi de acord cu faptul că e exagerat de scump. Poate că e vorba de o organizare mai bună, poate că am știut ce să alegem, poate că au fost aliniate planetele în acel moment, dar ți-am prezentat într-un articol separat cum să faci să nu ți se mai pară costisitor și să te poți descurca cel puțin 5 zile în Oslo, așa cum am făcut și noi.
CAZARE
MÂNCARE
PRIMA ZI
Parcul Ekeberg
Abia așteptam să descoperim capitala Norvegiei, așa că prima zi din cele 5 zile în Oslo a început la propriu la înălțime. Am vrut să vedem orașul de sus și am ales să mergem în parcul Ekeberg. Ne-a oferit gratuit această priveliște care-ți taie respirația. Se află la câteva minute de centrul orașului cu tramvaiul și poate fi o plimbare de dimineață chiar frumoasă. Ni se pare un mare plus că la câteva minute de aglomerația orașului, găsești un asemenea loc, având senzația că te afli într-o pădure.
Parcul combină natura frumoasă, priveliștile uimitoare și sculpturile impresionante într-un mod unic. Lucrările de artă care sunt răspândite în întregul parc sunt ale unor artiști de renume internațional, precum Louise Bourgeois, James Turrell, Dan Graham, Sarah Lucas, Damien Hirst și Roni Horn. Unele sculpturi pot fi puțin atipice, dar chiar și așa, nu ai cum să nu le admiri.
Parcul este întotdeauna deschis, pe tot parcursul anului și intrarea este gratuită.




O plimbare printre fiorduri
Când cauți ce poți vizita în Oslo, cu siguranță va apărea ca obligatorie plimbarea printre fiordurile norvegiene. Nu am vrut să ratăm această atracție turistică și am ales un tur de două ore cu vaporul (noi l-am găsit pe Get Your Guide). Au fost două ore în care am putut admira căsuțele viu colorate, ne-am imaginat cum ar fi să locuim acolo și ne-am bucurat de natura asta uimitoare. Nu am simțit nici cum a zburat timpul, nici cât de frig era (pentru că am stat la exterior), fiind fascinați de tot ce vedeam.



Espresso House
Fiindcă am înghețat puțin, după cum îți povesteam mai sus, am mers la o cafea la Espresso House. Este un lanț de cafenele specific țărilor nordice și neapărat trebuie să încerci de la ei kanelbullar (este un rulou delicios cu scorțișoară sau cu cardamom). Noi am fost la locația din Aker Brygge și așa am putut admira agitația orașului.


Solve a Mistery
Pentru a descoperi unul din obiectivele turistice importante din capitala Norvegiei, și anume, cetatea Akershus, am ales să facem acest lucru într-un mod diferit. Am fost pentru câteva ore detectivi și am investigat un caz, povestea fiind la bază una reală. Despre ce este vorba? În “The Murder by Akershus Fortress” ești transpus înapoi în anul 1965, unde cadavrul unei femei a fost găsit lângă cetatea Akershus. Așa că ești cel mai nou investigator din Oslo și depinde de tine să rezolvi crima și să găsești vinovatul. După ce achiziționezi jocul, trebuie să mergi la punctul de ridicare desemnat și să colectezi “pachetul misterios”. Acesta conține tot ce ai nevoie pentru a rezolva acest mister. Noi ne-am distrat, ne-am pus mintea la contribuție, am și vizitat și am găsit vinovatul. Să ne spui cum ți se pare această experiență în cazul în care o vei achiziționa.



Aker Brygge
După ce am terminat de jucat și vizitat cetatea Akershus, am mai stat la soare, pe lângă apă, fiind o vreme superbă. Aker Brygge este locul de unde poți lua diferite vaporașe sau feribot, te poți plimba sau sta pe ponton. Se află destul de multe restaurante și cafenele în zonă. Practic e un loc de promenadă și te poți bucura de oraș într-un mod tare plăcut.


Døgnvill
După cum îți spuneam mai sus, Aker Brygge e plin de restaurante, așa că spre seară am mâncat un burger delicios la Døgnvill. A fost un burger meritat după pașii mulți pe care i-am făcut în prima zi din cele 5 zile petrecute în Oslo. Atât atmosfera, cât și servirea au fost excepționale și clar e un loc pe care îl recomandăm.


Opera din Oslo
Ziua s-a încheiat cu o plimbare pe lângă operă, care are o arhitectură tare interesantă. Categoric este unul din obiectivele turistice ale orașului Oslo. Este situată chiar în port, având un exterior înclinat, alb, care pare să se ridice din apă. Poți urca pe acoperișul ei și să te bucuri de niște priveliști panoramice ale orașului Oslo.



Biblioteca Deichman Bjørvika
Peste drum de operă se află biblioteca Deichman. Pe lângă miile de cărți, biblioteca oferă și un cinematograf, ateliere deschise, cafenele și spațiu suficient pentru a te relaxa, a citi și a explora locul.
De la ultimul etaj te poți bucura de o vedere minunată asupra fiordului Oslo. Ce ni se pare interesant e că aici găsești și Biblioteca Viitorului, un proiect de artă în care 100 de cărți scrise recent vor fi păstrate timp de 100 de ani. Abia în 2114, cărțile vor fi tipărite și publicate. Destul de fain, nu?


A DOUA ZI, Peninsula Bygdøy
Muzeul Fram
A doua zi a continuat descoperirea capitalei norvegiene și ne-am început dimineața cu peninsula Bygdøy. Este, printre altele, dedicată anumitor muzee. Poți ajunge pe ea fie cu autobuzul (varianta aleasă de noi la dus), fie cu feribotul (varianta aleasă de noi la întors). Prima oprire a fost la muzeul Fram. Am aflat că este un muzeu construit în amintirea explorării norvegiene din zona polară. Muzeul a fost inaugurat în 1936, iar temele pe care acesta le aduce în prim plan sunt explorările polare norvegiene. Este vorba de cei trei mari exploratori norvegieni care au luat parte la aceste expediții: Fridtjof Nansen, Otto Sverdrup și Roald Amundsen. De asemenea, plimbându-te prin muzeu, poți admira imagini ale faunei din regiunile polare.
În centrul muzeului Fram este expusă nava Fram pe care a avut loc călătoria. Interiorul original este intact și poți intra înăuntru acesteia. Nava Fram a fost comandată, proiectată și construită de către constructorul scoțian-norvegian Colin Archer cu mențiuni provenite de la exploratorul Fridtjof Nansen, care a finanțat construcția navei cu un mic ajutor venit de la guvernul Norvegiei în anul 1891.




Muzeul Kon-Tiki
Apoi, peste drum de muzeul Fram este muzeul Kon Tiki, un muzeu destul de micuț, dar la fel de frumos. Thor Heyerdahl a câștigat faima în întreaga lume când a traversat Oceanul Pacific cu pluta Kon-Tiki în 1947. Thor Heyerdahl, protagonistul căruia îi este dedicat muzeul, a fost un explorator norvegian care și-a petrecut aproape toata viată studiind popoarele din America de Sud și Polinezia. Acesta a încercat să dovedească o teorie, conform căreia polinezienii erau inițial sud-americani care au traversat Oceanul Pacific, cu pluta.
Nu este la fel de spectaculos ca muzeul Fram, dar merită să-i dai o șansă dacă ești prin zonă, iar dacă ai Oslo Pass, e gratuit. Despre Oslo Pass găsești mai multe informații într-un articol separat, în care îți explicăm de ce merită să-l achiziționezi.




Café Hjemme hos Svigers
După cele două muzee, ne-am dorit să ne mai energizăm puțin, așa că ne-am luat câte o cafea de la o cafenea tare cochetă. Se află într-o casă veche, iar proprietarii ei sunt un cuplu în vârstă, tare simpatici.


Muzeul Satului norvegian
Ne-am continuat plimbarea tot pe această peninsulă din capitala Norvegiei și ne-am oprit la Muzeul Satului norvegian. Aici am petrecut undeva la 2 ore, în aer liber, printre tot felul de case, specifice zonei. Într-una din căsuțe niște doamne făceau plăcinte și puteai să-ți cumperi și tu. Normal că ne-am luat și au fost delicioase. Te simțeai ca într-un adevărat sat, deoarece am dat și peste o benzinărie veche, peste un bar, dar și peste un magazin de bomboane.





Parlamentul, Domul din Oslo, Tigrul și Cartierul “Proiectul Codului de Bare”
După ce ne-am întors de pe acea peninsulă, am luat la pas orașul și am întâlnit în drumul nostru obiectivele turistice de mai sus. Nu puteau rămâne fără a fi pozate. Chiar ne-a uimit acel cartier, pentru că, după cum vezi din poză, chiar arată ca un cod de bare.




Kaffistova
Nu am vrut să ratăm un fel de mâncare tradițional, așa că am ales Kaffistova. Este un restaurant renumit când vine vorba de chiftelele cu sos de ciuperci, cu cartof fiert, piure de mazăre și dulceață de merișoare. Au fost extrem de bune și în a patra zi am revenit la el.


Muzeul Munch
Seara ne-am încheiat-o cu muzeul Munch, care, credem, că ne-a plăcut cel mai mult din cele vizitate în Oslo. A fost interactiv, având tot felul de proiecții interesante și așa aflai informații utile despre artistul Edvard Munch, fără să ți se pară plictisitor. Am putut admira pictura lui faimoasă, și anume, Strigătul.
Ni s-a părut interesant cum a luat naștere acest muzeu. Cu patru ani înainte ca Edvard Munch să moară (pe 23 ianuarie 1944), el a făcut testament lăsând întreaga sa moștenire orașului Oslo. Această moștenire extrem de generoasă și diversă a constat, printre altele, din peste 28.000 de lucrări de artă, precum și din texte, scrisori, fotografii, echipamente și alte bunuri personale. Discuțiile despre un viitor muzeu începuseră în timp ce Munch încă era în viață. Însă, abia în 1946, la doi ani de la moartea sa, orașul Oslo a aprobat construirea unui muzeu.




A TREIA ZI
Parcul Vigeland
A treia zi din cele 5 zile petrecute în Oslo a fost cu foarte mult vânt. Ne-am început dimineața cu o plimbare prin parcul cu multe statui, realizate de artistul Gustav Vigeland. Statuia cu baiatul nervos este cea mai filmată și pozată din acest parc. A fost o plimbare tare relaxantă și ne-am putut bucura cu adevărat atât de parc, cât și de statuile renumite, pentru că nu a fost aglomerat absolut deloc.




Damstredet
Un alt obiectiv turistic menționant în momentul în care cauți ce poți vedea în Oslo nu este un muzeu sau vreo statuie, ci e vorba de o stradă. Damstredet este o stradă pietruită cu case de lemn din prima jumătate a secolului al XIX-lea. Strada trece între Akersveien și Fredensborgveien și are doar 160 de metri lungime. Le-am admirat, le-am pozat și ne-am plimbat pe acolo aproximativ o oră.



Schimbul de Gardă de la Palatul Regal
După această plimbare, la ora 1:30 am asistat la schimbul de gardă. A durat aproximativ o oră și ne-am putut bucura de această experiență. Am asistat și în Stockholm la un schimb de gardă, care, sincer, ne-a plăcut mai mult decât cel de aici. Cel din Stockholm a fost mai complex, însă merită să participi și la cel din Oslo, pentru a putea face o comparație. Tu ai asistat la vreunul dintre ele?




Hønse-Lovisas hus
Pentru că am înghețat la schimbul de gardă, am mers la o cafenea ce se afla într-o căsuță roșie, specifică țărilor nordice. Locul e înconjurat de cascade și îți recomandăm să încerci de la ei waffles, pentru că sunt gustoase. Din păcate, era aglomerat și nu am putut sta în interior, dar măcar waffles-urile ne-au ținut de cald.



Mamma Mia Osteria Vika
Spre seară am mers să mâncăm la un restarant cu specific italian. Decorul chiar te trimitea undeva prin Italia, uitând pentru câteva momente că te afli în capitala Norvegiei. Ne-am comandat o pizza Margherita și niște paste carbonara, care au fost bune (dar mai bune sunt cele din Italia).



Vânătoarea aurorei- Parcul Vigeland
Când s-a întunecat de-a binelea, am încercat să vânăm aurora boreală, pentru că aveam noi o aplicație și spuneau că ar fi șanse destul de mari să o vedem. Am mers tot în parcul în care am fost dimineață, dar, dupa cum observi, doar atât am putut surpinde. Poate data viitoare, pentru că ne dorim să o vedem. Tu ai avut șansă să o surprinzi?



A PATRA ZI (Fredrikstad)
A patra zi din cele 5 zile în Oslo ne-am petrecut-o într-un orășel care se află la 1h15 minute de capitala Norvegiei, Fredrikstad se numește. Despre el vom scrie un articol separat pe care îl vom posta cât de curând.



A CINCEA ZI (Ultima zi)
Lacul Sognsvann
Ultima zi ne-am început-o cu o plimbare pe lângă Lacul Sognsvann. Lacul era încă înghețat, însă priveliștea era una foarte liniștitoare. Deși era luna aprilie, se simțea încă un aer de iarnă, dar nu aveai cum să nu te bucuri de așa priveliște.


Nu știm cum au trecut cele 5 zile în Oslo, însă au fost niște zile pline, în care am descoperit locuri ce merită a fi vizitate. Spre seară am mers către aeroport, am avut întârziere jumătate de oră, însa a meritat așteptarea, deoarece am putut surpinde, timid, din avion aurora boreală. A fost o călătorie de suflet și pentru suflet și abia așteptăm să revenim în Oslo.

