Știi senzația aia când îți dorești ceva super mult și abia aștepți momentul în care se va întâmpla? Ei bine așa s-a întâmplat și cu mersul în Germania. Abia așteptam să vizităm țara asta, în special Berlinul. Nu ne întrebați de ce, pentru că n-am putea să-ți spunem ce a declanșat această dorință.
Am tot urmărit biletele de avion, însă erau destul de scumpe la momentul respectiv și clar nu se justifica prețul pentru un city-break în Berlin. Dar cum nimic nu e întâmplător, planetele s-au aliniat și fix cu o zi înainte de ziua mea (Diana) s-au ieftinit biletele și uite așa am primit cel mai frumos cadou, o excursie în Berlin. Așa că, ce poți face 48 de ore în Berlin, în capitala Germaniei?
- Prima zi în Berlin
- A doua zi în Berlin
- Biserica Sfânta Maria (Marienkirche)
- Turnul de Televiziune (Berliner Fernsehturm)
- Muzeul Evreiesc din Berlin (Judisches Museum Berlin)
- Memorialul Holocaustului din Berlin (Holocaust-Mahnmal)
- Zidul Berlinului (Berliner Mauer)
- East Side Gallery
- Mercedes Benz Arena/ Parcul Victoria (Mercedes Benz Arena/ Wasserfall Viktoriapark)
- Coloana Victoriei (Siegessäule)
- Clădirea Reichstagului (Reichstag Dome)
- Experimentează Berlinul ca un localnic- Ice Bar XTRACOLD POLAR EXPEDITION BERLIN
- Alte orașe din Germania: Dresda, Potsdam, Leipzig
La cât de bine a fost planificată această excursie, nu aveam cum să nu-ți povestim despre cele 5 zile petrecute în Germania, zic Germania, pentru că nu am văzut doar Berlinul, dar să o luam cu începutul, și anume, cu ce poți face 48 de ore în Berlin. Era să uităm, dacă ai nevoie de un mic ajutor în ceea ce privește organizarea unei vacanțe, poți arunca un ochi pe ghidul de călătorie creat special pentru pasionații de călătorit.
CAZARE
MÂNCARE
Prima zi în Berlin
Cum ți-am mai menționat, au fost 5 zile (8-13 iunie 2023) tare interesante prin Germania, mă rog, au fost 6 zile, dar în a 6-a zi nu am mai apucat să vizităm nimic, deoarece a fost un zbor destul de devreme. Am decolat de pe Otopeni la 16:25 și am aterizat pe Berlin Brandenburg la ora 17:40, un zbor destul de agitat, însă bine că nu a durat mult. Nu știu cum ești tu, dar eu (Diana) am o problemă la decolare, nu o suport absolut deloc, dar după mă relaxez (și da, îmi place să am loc la geam și să văd aripa). Ionuț, însă, este mult mai relaxat și așa se realizează un echilibru. Tu cum faci față zborurilor?
Cum ne-a surprins capitala Germaniei
Am rămas plăcut surpinși de cât de rapid a fost tot procesul de control de frontieră, noi neavând bagaj de cală, doar câte un ghiozdan. Am descoperit acele cuburi de organizare pentru călătorit și te ajută să mergi chiar și cu un singur ghiozdan, lucruri pe care le-am menționat și în ghidul creat de noi.
Gara Centrală (Berlin Hauptbahnhof)
De la aeroport se poate ajunge foarte rapid până la Gara Centrală (Berlin Hauptbahnhof), noi optând pentru Trenul FEX. A venit la timp și a fost o călătorie rapidă de aproximativ 45 de minute. De la gară, noi am mai avut aproximativ 10 minute de mers pe jos până la cazare, pentru că am găsit-o într-o zonă din care se ajunge ușor la toate obiectivele turistice din Berlin.
Hotelul Urban Loft
E vorba de Hotelul Urban Loft, un hotel care ne-a îndeplinit toate cerințele. E un hotel foarte curat, cu o arhitectură modernă, apă și cafea la discreție, bazându-se mult pe conceptul de sustenabilitate. Noi am rezervat de pe booking.com și îl găsisem la un preț mai mult decât acceptabil, fiind vorba de 5 nopți.
Schnitzelei Mitte
Eram destul de înfometați și cum noi apelăm de fiecare dată la TripAdvisor înainte de a pleca undeva, am găsit un restaurant ce avea cel mai bun snițel pe care l-am mâncat vreodată. Recomandăm cu toată încrederea Schnitzelei Mitte, nu degeaba se află în topul restaurantelor atunci când cauți. Noi am fost la cel din centru (Mitte), însă știu că se găsește și în alte locuri din Berlin.
Poarta Brandenburg (Brandenburg Tor)
Cum să înceapă 48 de ore în Berlin, dacă nu cu o vizită la Poarta Brandenburg? Chit că era destul de târziu, clar nu am vrut să ne întoarcem la cazare, ci am început să explorăm. Așa că am început ca niște turiști adevărați și am vizitat Brandenburg Tor. Din poze părea o poartă impunătoare, iar când ajungi la ea, cu siguranță ți se confirmă acest lucru. Însă, indiferent de ora la care mergi, vei găsi foarte multe persoane care încearcă să-i facă o poză, așa cum am încercat și noi.
Primăria din Berlin (Rotes Rathaus)
Un alt obiectiv turistic din Berlin este Primăria, așa că am trecut și pe lângă ea și am putut să o admirăm luminată seara.
Librăria Dussmann (Dussmann das KulturKaufhaus)
Prima zi din Berlin s-a încheiat la renumita librărie, și anume, Dussmann das KulturKaufhaus, care chiar este impresionantă. Noi am intrat să o vizităm, dar căutam și niște cărți anume pe care le-am găsit.
A doua zi în Berlin
Biserica Sfânta Maria (Marienkirche)
A doua zi a început cu o vizită la Biserica Sfânta Maria, una din cele mai vechi biserici din Berlin. Are o arhitectură de-a dreptul impresionantă și este situată lângă Turnul de Televiziune.
Turnul de Televiziune (Berliner Fernsehturm)
Ce poți face în Berlin 48 de ore? Simplu, nu trebuie să ratezi Turnul de Televiziune. Pentru a vedea Berlinul de la înălțime, am ales să mergem la Turnul de Televiziune care îți oferă această priveliște. Este situat în centrul Berlinului și a fost construit între anii 1965-1969 de fosta administrație a Republicii Democrate Germane, care a dorit ca acest turn să devină un simbol al Berlinului de est.
Înălțimea originală a turnului a fost de 365 de metri, dar prin instalarea unei antene în anii 1990 a crescut până la 368 de metri. Turnul din Berlin este a patra structură ca înălțime din Europa, după Turnul Ostankino, Turnul Kiev și Turnul Riga. În interiorul turnului există un lift care duce vizitatorii în 40 de secunde până la puntea de observație. Noi am prins o vremere perfectă pentru a putea observa orașul și pentru a ne bucura de priveliște. Pentru a fi siguri că vom intra la ora dorită și pentru a evita cozile, noi ne-am cumpărat online biletele.
Muzeul Evreiesc din Berlin (Judisches Museum Berlin)
După ce am admirat Berlinul de la înălțime, ne-am continuat aventura cu o vizită la Muzeul Evreiesc din Berlin, un obiectiv turistic important din punctul nostru de vedere. Am avut noroc că ne-am rezervat tot online biletele și am evitat să stăm la o coadă destul de mare.
Muzeul Evreiesc (Jüdisches Museum) din Berlin e opera arhitectului Daniel Libeskind, a cărui inspirație geometrică, plină de linii frânte sau monoliți se poate regăsi în tot portofoliul său. Forma sa trebuie sa ne ducă cu gândul, după cum susține arhitectul, la o Stea a lui David desfăcută.
Este un muzeu foarte diferit față de celelalte muzee pe care le-am vizitat până acum. Este un loc cu o încărcătură emoțională destul de mare, însă cel mai mult ne-a impresionat o anumită cameră, și anume, Turnul Holocaustului. Este o cameră goală, inundată de întuneric și din momentul în care îi treci pragul simți o apăsare puternică. Singura sursă de lumină se află în tavanul camerei, dar o poți observa dacă privești în sus. Unicul lucru din cameră este o scară ce, după părerea noastră, subliniază tocmai ideea de disperare.
Memorialul Holocaustului din Berlin (Holocaust-Mahnmal)
Este un memorial din Berlin dedicat evreilor victime ale Holocaustului, proiectat de arhitectul Peter Eisenman și Buro Happold. Este alcătuit din 2711 plăci de beton sau „stele”, dispuse simetric, însă atunci când am fost noi se afla în renovare locul.
Zidul Berlinului (Berliner Mauer)
Nu puteam să nu vizităm și zidul Berlinului în cele 48 de ore, mai exact niște părți care au mai rămas din acest zid. Zidul Berlinului, simbol al divizării Europei, a fost construit de RDG în august 1961. Scopul său era de a bloca adevărata „hemoragie” a locuitorilor din Berlinul de Est care se îndreptau spre Vest.
East Side Gallery
Spre după-amiază ne-am îndreptat spre memorialul East Side Gallery. Este o galerie permanentă în aer liber pe cea mai lungă secțiune a Zidului Berlinului și constă dintr-o serie de picturi murale pictate direct pe zid. Cea mai renumită pictură de pe zid este Sărutul Fratern. A fost realizată de Dimitri Vrubel și îi înfățișează pe Leonid Brejnev și Erich Honecker într-un sărut fratern socialist, reproducând o fotografie făcută în 1979, în timpul sărbătoririi a 30 de ani de la înființarea Republicii Democrate Germane.
Mercedes Benz Arena/ Parcul Victoria (Mercedes Benz Arena/ Wasserfall Viktoriapark)
De asemenea, în plimbarea noastră prin capitala Germaniei am mai trecut pe lângă Mercedes Benz Arena și ne-am ferit de căldură în parcul Victoria.
Coloana Victoriei (Siegessäule)
Victoria, zeiţa aurită a victoriei, tronează pe Monumentul din Berlin, pe care împăratul german Wilhelm I l-a inaugurat pe 2 septembrie 1873 în calitate de „Monument Naţional al Războaielor de Unificare”, după opt ani de construcţie. După războaiele împotriva Danemarcei (1864), Austriei (1866) şi Franţei (1870), calificate drept „războaie de unificare”, regele prusac Wilhelm I a fost proclamat în Sala Oglinzilor din Palatul Versailles, împărat al Imperiului German. După victoria asupra Danemarcei, regele Wilhelm a ordonat începerea construcţiei Monumentului Victoriei. Nu ai cum să nu o remarci datorită dimensiunii și arhitecturii sale.
Clădirea Reichstagului (Reichstag Dome)
Spre seară am putut admira apusul de pe acoperișul Reichstagului. Este clădirea parlamentului german (numită Reichstag) și este situată în centrul Berlinului, în cartierul Berlin-Tiergarten. Accesul în cupola şi pe terasa rooftop de pe Reichstag este gratuit, însă vizitarea acestora este posibilă numai cu rezervare. Este deschisă publicului zilnic între orele 8-24, intrarea fiind permisă până la ora 21:45.
Experimentează Berlinul ca un localnic- Ice Bar XTRACOLD POLAR EXPEDITION BERLIN
A doua zi petrecută în Berlin s-a încheiat cu o experiență inedită, și anume, un Ice Bar. Noi nu am mai mers la un asemenea bar și am spus că trebuie neapărat să încercăm. În prețul unui bilet au intrat și trei băuturi pe care le puteai lua de acolo și erau puse în pahare de gheață. De asemenea, ni s-au oferit și geci și mănuși, pentru că altfel înghețai.
Alte orașe din Germania: Dresda, Potsdam, Leipzig
De ce doar 48 de ore în Berlin? În celelalte trei zile, am reușit să vizităm și alte trei orașe din Germania, și anume: Dresda, Potsdam și Leipzig, însă, despre ele am scris niște articole separate, peste care, dacă vrei, poți arunca o privire.
Sper că a fost un articol util și ți-ai făcut o idee în legătură cu ce poți face în capitala Germaniei. De asemenea, poți arunca o privire și asupra ghidului de călătorie pe care l-am pregătit pentru tine, care să te ajute să te organizezi mai eficient atunci când pleci într-o nouă aventură.