Merită sau nu să vizitezi Bruxelles-ul?

Merită sau nu să vizitezi Bruxelles? Eram destul de curioși să aflăm răspunsul la această întrebare,  pentru că auzisem tot felul de lucruri și păreri despre Belgia, în special despre Bruxelles. Ba că este prea ploios, ba că nu prea este curat, ba că nu prea ai ce vizita, așa că ne-am făcut bagajele și a început aventura în această țară. 

Noi am avut zborul de dimineață, așa că am putut să ne bucurăm și să vizităm aproape toată ziua. Da, într-adevăr noi am ales luna septembrie și clar am avut nevoie de umbrelă. Era destul de comic, pentru că ploua 5 minute, apoi se oprea și când ni se usca umbrela, iar ploua. Însă vremea chiar nu a fost un impediment pentru noi. Pentru a-ți face o idee de cum ne-am organizat noi, îți vom lăsa aici fix programul pe care l-am avut noi.

Am aterizat pe aeroportul Charleroi în jurul orei 8:20 și am luat un autocar, FLIBCO se numește, care ne-a preluat din fața aeroportului și ne-a dus în gara Midi. De acolo ne-a fost destul de ușor să ajungem cu metroul la cazarea (Best Western Hotel Royal Centre) pe care am avut-o, ce se află într-o zonă destul de centrală. 

După ce ne-am lăsat bagajele am început să explorăm Bruxelles-ul și să ne formăm propriile noastre păreri. Îți vom lăsa aici locurile pe care le-am vizitat în prima zi.

Primul loc în care am ajuns a fost gara Midi, locul unde ne-a lăsat autocarul. Este o gară mare, în care te poți pierde cu ușurință. Poți să-ți ocupi timpul destul de ușor dacă ajungi mai repede în gară, deoarece sunt multe magazine, restaurante și cafenele.

Piața Mare este piața centrală din orașul Bruxelles. Ea este înconjurată de casele breslelor, de primăria orașului, și de Casa Regală. De asemenea, în piață se găsește și Muzeul Orașului, pe care l-am vizitat și noi (atunci noi nu am plătit pentru că în acea zi de putea vizita gratuit). Este cea mai importantă atracție turistică a orașului și principalul său reper și este trecută în patrimoniul mondial UNESCO. Arhitectura clădirilor transformă această piață într-un loc unic din care nu mai vrei să pleci.

Mont des Arts este o capodoperă arhitecturală care îmbină armonios trecutul cu prezentul. Acest complex urban, rezultat al unei ample operațiuni de reabilitare, a devenit unul dintre cele mai emblematice locuri din Bruxelles. Clădirile elegante, grădinile bine întreținute și spațiile publice generoase creează un ansamblu urban deosebit, care te invită la promenadă și la contemplare. De pe terasa superioară, vei avea parte de o priveliște panoramică asupra orașului, care îți va tăia respirația. Mont des Arts este un loc care te va cuceri prin eleganța și rafinamentul său.

Plimbându-ne pe străduțele orașului, am dat peste această clădire, care găzduiește Muzeul Instrumentelor Muzicale. Nu i-am trecut pragul, însă am admirat de afară arhitectura lui.

Palatul Regal din Bruxelles, numit deseori Palatul Regal al Belgiei este o reședință regală oficială situată în centrul capitalei Belgiei. Desi în trecut a fost folosit drept locuință de către multi regi, astăzi este rar folosit de Familia Regală a Belgiei care locuiește în Castelul Regal de la Laeken aflat la marginea orașului Bruxelles. Palatul Regal este situat în fața superbului Parc Bruxelles și a unei piețe foarte lungi numite chiar Place des Palais.

Catedrala din Bruxelles, numită oficial Catedrala Sf. Mihail și Sf. Gudula, este unul dintre cele mai importante monumente din Bruxelles. A fost construită în stil gotic la începutul secolului al XIII-lea pe temelia unei biserici romanice înființate în secolul al XI-lea. Pe noi ne-a uimit când i-am trecut pragul. Vei regăsi o atmosferă sobră, în care liniștea de acolo te face să ai constant pielea de găină. În interior vei regăsi și o orgă superbă care completează perfect decorul de acolo. Este foarte aproape de centrul orașului și este deschis de dimineața devreme până seara târziu, fiind foarte ușor de vizitat.

Muzeul Belgian al Francmasoneriei este situat în fostul hotel Dewez, o clădire neoclasică din secolul al XVIII-lea. Expoziția permanentă oferă o imagine de ansamblu istorică a Francmasoneriei. 

Acest muzeu urmărește, prin vitrine tematice și educaționale să facă demersul masonic ușor de înțeles pentru toți, oferindu-ne informații chiar interesante. Muzeul prezintă lucrări de artă, decorațiuni, bijuterii, veselă, cărți din secolul al XVIII-lea până în zilele noastre. Am petrecut aproximativ o oră în acest muzeu, fiind fascinați de toate lucrurile și poveștile pe care le-am descoperit acolo. 

Parlamentarium este o călătorie prin istoria și integrarea europeană. Vei descoperi cum funcționează Parlamentul, cum se fac legile și de ce contează politica europeană. Chiar e o vizită interactivă, din care descoperi informații utile. 

Această experiență poate fi experimentată în oricare dintre cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene. Este deschis șapte zile pe săptămână, iar intrarea este gratuită. Pentru a fi sigur că poți intra, noi îți recomandăm să îți rezervi online locul. Dacă nu ai o rezervare, vei fi lăsat în interior doar dacă există suficient spațiu în acel moment.

Parc du Cinquanternaire, un monument istoric de o eleganță aparte, te întâmpină cu alei largi, statui impunătoare și fântâni armonioase. Aceste 30 de hectare au fost amenajate pentru a celebra 50 de ani de independență a Belgiei, iar arhitectura sa grandioasă te va transporta într-o călătorie în timp.

În inima centrului vechi se găsește unul dintre cele mai ciudate obiective turistice din Bruxelles. Este vorba despre o statuie a unui băiețel care urinează într-o fântână, cunoscută sub numele de Manneken Pis. Este o statuie micuță cu o garderoba imensă, iar la un anumit interval de timp i se schimbă îmbrăcămintea. Există multe legende în legătură cu acest băiețel, însă una dintre ele spune că statuia reprezintă un băiețel celebru dintr-un război. Cândva în timpul secolului al XIV-lea, orașul Bruxelles era asediat. Soldații inamici au încercat să arunce în aer zidurile orașului plasând o bombă la baza acestora. Aceștia au fost spionați de pe ziduri de un băiețel care după ce soldații au plecat, a urinat pe fitil salvând astfel orașul.

Pe lângă acel băiețel, se află și această statuie reprezentată de o fetiță, care face același lucru ca Manneken Pis. Ea este situată în spatele gratiilor de fier pentru a fi siguri că nu este furată. Deși statuia fetiței este mult mai modernă și nu are istoria și legendele întâlnite la băiat, statuile au aceeași dimensiune și sunt ambele foarte bine sculptate.

A doua zi în Bruxelles a fost mai mult despre a lua pulsul orașului, de a ne plimba pe străduțele lui, de a-i admira arhitectura și de a încerca să răspundem la întrebarea dacă merită sau nu să vizitezi Bruxelles-ul. Cu toate acestea, tot am mai reușit să vizităm anumite obiective turistice.

Galeriile din Bruxelles, mai vechi decât cele din Milano, au fost construite de tânărul arhitect Jean-Pierre Cluysenaar, născut în Țările de Jos în 1811, care a avut ideea de a construi o galerie acoperită de peste 200 de metri lungime. Printre magazinele remarcabile din Galerii se află Neuhaus, pe scurt, raiul ciocolatei. De asemenea, noi am băut o cafea foarte bună la Aksum Coffee House, ce se regăsește tot în interiorul galeriei. Nu în ultimul rând, am trecut pragul și Librăriei Tropismes, o librărie cu totul și cu totul specială, de la arhitectură, până la atmosfera din interior. 

Este cea mai populară atracție turistică din capitala Europei și un simbol internațional al Bruxelles-ului și Belgiei. Pe lângă valoarea sa de patrimoniu, Atomium este și un loc cultural. Peste jumătate din traseu este dedicat expozițiilor cu teme despre Belgia și artele digitale. Noi am urcat în el și am putut admira orașul de la înălțime. Din punctul nostru de vedere nu trebuie să ratezi această vizită daca ajungi în Bruxelles.

Venind în Bruxelles nu puteam rata acest muzeu de-a dreptul delicios. Am călătorit prin povestea ciocolatei și am aflat despre originile ei și transformarea în produs finit. De asemenea, te poartă printr-o adevărată călătorie pentru a afla cum a ajuns cacaua în Europa. Vei avea parte de panouri informative și videoclipuri care explică cultura arborelui de cacao și modul în care acesta este transformat în ciocolată. Noi am participat și la o demonstrație a unui maestru ciocolatier care prepara praline artizanale și ne-a dat și nouă să gustăm.

Celelalte două zile le-am petrecut vizitând alte trei orașe din Belgia, și anume Bruges și Gent (în a treia zi) și Anvers (în a patra zi), însă despre ele am făcut articole separate și pe care te invităm să le citești (Bruges, Gent, Anvers).

Sper că a fost un articol util și ți-ai făcut o idee în legătură cu ce ai putea vizita in Bruxelles. Acum, să-ți răspundem la întrebarea dacă merită sau nu să vizitezi Bruxelles, noi am spune că merită. De ce? Pentru că descoperi locuri cu o istorie și arhitectură aparte și clar fiecare țară are farmecul ei, cu tot cu plusurile si cu minusurile ei.

Pentru a-ți fi mai ușor să plănuiești viitoarele excursii, să știi că noi am creat un ghid complet care conține informații utile despre organizare, dar și despre aplicații care îți vor ușura munca. Cum ți se pare? Te poate ajuta?

Vrei să fii printre primii care află noutățile noastre? Urmărește-ne pe Instagram, Facebook, TikTok și YouTube și găsește momente unice, inspirație și multe altele.
Alătură-te gratis comunității 2nomazi de pe nas.io!​​
* Aceasta nu este o postare sponsorizată. Toate site-urile web și companiile pe care le recomandăm sunt cele pe care le folosim personal și pe care le considerăm utile pentru călătoriile noastre.
Dorim să precizăm că unele dintre aceste linkuri sunt linkuri afiliate. Asta înseamnă că, fără costuri suplimentare pentru tine, vom primi un mic comision dacă faci rezervări prin intermediul acestor linkuri, contribuind la menținerea gratuității blogului pentru toți utilizatorii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top