După cele două excursii pe care le-am avut și despre care am scris articole separate (în Dresden și Leipzig), ne-am gândit să descoperim și orașul Potsdam, despre care nu știam foarte multe lucruri și nici ce locuri de vizitat ar fi acolo, ci doar auzisem că este cel mai spectaculos oraș regal din Europa.
Potsdam, bijuteria coroanei Brandenburgului, te invită într-o călătorie în timp. Cu o istorie care se întinde până în Epoca de Bronz, orașul a cunoscut apogeul în timpul domniei lui Frederic cel Mare. Palatele și grădinile baroce, adevărate capodopere ale arhitecturii, îți vor tăia respirația. Astăzi, acest ansamblu urban este înscris pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, o dovadă a valorii sale istorice și culturale. E situat la 24 km de Berlin și se poate ajunge foarte ușor cu trenul.
Palatul Nou (Neues Palais)
Un lucru pe care l-am observat în momentul în care am căutat despre ce să faci în Potsdam e că toate articolele pe care le vei găsi îți spun să începi cu Palatul Sanssouci și să continui spre Palatul Nou, însă noi îți recomandăm să faci exact opusul, pentru că plimbarea va fi mult mai frumoasă și cu mai mult sens.
Palatul Nou este un palat situat în partea de vest a parcului Sanssouci și clar se află printre locurile importante de vizitat din Potsdam. Construcția clădirii a fost începută în 1763, după încheierea Războiului de Șapte Ani, sub regele Friedrich al II-lea (Frederic cel Mare) și a fost finalizată în 1769. Neues Palais este considerat a fi ultimul mare palat baroc prusac. Acesta este alcătuit din săli mari de banchet, galerii splendide și apartamente unice.
Parcul Sanssouci (Sanssouci Park)
Este un parc mare care înconjoară Palatul Sanssouci din Potsdam, construit sub Frederic cel Mare la mijlocul secolului al XVIII-lea. În urma terasării podgoriei și finalizării palatului, împrejurimile au fost incluse în structura sa. A fost creată o grădină de flori în stil baroc, cu gazon, paturi de flori, gard viu și copaci. Parcul Sanssouci a fost înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 1990 pentru unitatea sa arhitecturală unică și mărturia amenajării peisagistice din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea în Europa.
Palatul Sanssouci (Sanssouci Palais)
Palatul Sanssouci (din franceză sans souci= fără griji) se află în partea estică a parcului Sanssouci și este unul dintre cele mai renumite castele construite de Hohenzollerni în Potsdam, capitala landului Brandenburg. A fost construit la ordinul lui Frederic al II-lea al Prusiei, iar arhitectura clădirii este în stil Rococo.
A fost o plimbare foarte relaxantă atât prin parc, cât și prin grădinile palatelor. Este o zonă tare liniștită și poți petrece ore în șir acolo.
Poarta Brandenburg (Brandenburg Tor)
O altă atracție turistică din Potsdam o reprezintă Poarta Brandenburg de pe Luisenplatz, care nu trebuie confundată cu poarta cu același nume de pe Pariser Platz din Berlin, a fost construită în 1770–1771 de Carl von Gontard și Georg Christian Unger la ordinul lui Frederic al II-lea al Prusiei, pentru a sărbători numeroasele sale victorii în Războiul de Șapte Ani. O caracteristică neobișnuită a Porții Brandenburg este că cele două laturi lungi sunt foarte diferite ca stil, fiind proiectate de doi arhitecți.
Cartierul olandez (Hollandische Viertel)
Ne-am plimbat prin acest cartier plin cu case specifice Olandei și ne-am bucurat de arhitectura lui, stând la o cafenea (Lekker Koffie) din acea zonă. În acest mod am putut lua pulsul acestui orășel cu totul și cu totul special, care mai este denumit și Micul Amsterdam.
Primăria din Potsdam (Rathaus)
Am putut să o descoperim în momentul în care așteptam autobuzul pentru a ne duce la următorul obiectiv turistic. Are o arhitectură deosebită și ai crede inițial că e un palat, nu o primărie.
Palatul Cecilienhof (Schloss Cecilienhof)
Deși am stat doar o zi în Potsdam, nu puteam rata Palatul Cecilienhof. Este un palat construit între anii 1914 și 1917 în structura unui conac englezesc Tudor. Cecilienhof a fost ultimul palat construit de Casa Hohenzollern care a condus Regatul Prusiei și Imperiul German până la sfârșitul Primului Război Mondial. Este renumit pentru că a fost locul Conferinței de la Potsdam din 1945.
Muzeul Alexandrowka (Museum Alexandrowka)
Alexandrowka este colonia rusă din nordul orașului Potsdam, un loc destul de vizitat de către turiști. Este format din treisprezece case de lemn în stil rusesc, care au fost construite între 1826 și 1827 la dorința specială a fostului rege al Prusiei, Friedrich Wilhelm al III-lea.
Ajungând la finalul articolului, putem spune că Potsdam chiar își merită titlul de cel mai spectaculos oraș regal din Europa. Este un loc care ne-a lăsat o impresie foarte bună, fiind un orășel cochet și cu o energie aparte. Sperăm că ți-ai făcut o idee în legatură cu ce poți face în Potsdam într-o singură zi. Tu l-ai vizitat?