Se simte de ceva timp în aer miros de vacanță, așa că ne-am gândit să împărtășim cu tine o experiență tare dragă nouă. Dacă nu ți-ai făcut încă planuri de excursii, sper să fie un articol util. Despre ce este vorba? Cred că ți-ai dat seama încă din titlu că este vorba de un tur de 8 zile cu mașina prin România, prin locuri speciale și de o frumusețe aparte.
Acest tur de 8 zile cu mașina prin România, pentru că a fost un tur în sine, a implicat multă pregătire înainte. Bun, bun, poate te întrebi la ce ne referim când spunem pregătire. A fost o muncă de cercetare, pentru că am vrut să vizităm atât locuri importante, cât și locuri mai puțin cunoscute din România. Dacă ai curiozitatea, poți arunca un ochi peste ghidul pregătit de noi, cu informații utile, care îți poate ușura munca în cazul în care vrei să faci un asemenea tur cu mașina prin România.
Cum a început totul? Acum câțiva ani am mai fost într-un tur cu mașina prin România (Diana), însă atunci nu am apucat să văd foarte multe locuri, așa că am spus că e cazul pentru o nouă experiență, însă de data aceasta împreună cu Ionuț. Ne-am gândit că cel mai eficient mod în care am putea să-ți prezentăm întreaga călătorie e să-ți povestim fix despre turul pe care l-am făcut noi, pe zile. Să trecem la treabă!
ZIUA 1 – BUCUREȘTI – SIBIU
Transfăgărășan
Începem prin a spune că nu e indicat să pornești în acest tur sâmbăta sau în cazul în care chiar se nimerește să-l începi atunci, evită Transfăgărășanul. Poate că te întrebi de ce sau ce ne-a apucat să îți dăm acest sfat. Păi a fost cel mai aglomerat drum, pe care l-am parcurs în multe, foarte multe ore. Doar să îți faci o idee, 3 km au fost parcurși în 4 ore. Da, ai citit bine, 4 ore. Însă, chiar dacă a fost extrem de aglomerat, peisajul este cu totul și cu totul special.
Drumul are o lungime de 151 de km și începe oficial din sud, din localitatea Bascov și se termină la nord odată cu intersecția cu DN1 (Brașov-Sibiu). Construcția lui a durat 4 ani (1970-1974) și începând cu Barajul Vidraru și până la comuna Cârțișoara străbate Munții Făgăraș, oferind peisaje unice în lume. De fiecare dată când ajungem acolo, descoprim altceva. E un loc deosebit, cu o încărcătură aparte și merită vizitat ori de câte ori ai ocazia.
Abația Cisterciană
După un drum destul de lung, locul în care am ajuns ne-a făcut să uităm de oboseală pe care o resimțeam, fiind deja destul de târziu. Abația Cistericiană se află în Cârța, mai exact la 45 de km de Sibiu. Nu este o biserică fortificată săsească, ci este unica mănăstire cisterciană din România, înființată de către călugării cistercieni. Este o adevărată comoară arhitecturală, încărcată cu istorie, ce merită descoperită și admirată de orice persoană care ajunge în zona respectivă.
Am ajuns seara în Sibiu, unde a fost și prima cazare. Eram nerăbdători pentru următoarea zi, în care urma să descopărim cu adevărat Sibiul.
ZIUA 2 – SIBIU
Castelul de Lut din Valea Zânelor
A doua zi, după ce ne-am odihnit foarte bine, fiind chiar o cazare frumoasă, am pornit spre Castelul de Lut din Valea Zânelor, mai exact spre Porumbacu de Sus. Văzusem destul de multe poze și știam că e un loc parcă desprins din poveștile pe care le-am auzit când eram mici. Noi am ajuns destul de devreme, în jur de ora 10:00 și a fost o alegere foarte bună să ajungem atât de devreme, deoarece nu a fost aglomerat și am putut să ne bucurăm de tot ce oferă locul respectiv. Era o coadă destul de mare la casa de bilete atunci când am ieșit noi de acolo.
Este un loc plin cu căsuțe din lut, având diferite forme și chiar te crezi într-un basm. Din păcate, ca o mică actualizare din 2024, Castelul de Lut nu mai este un obiectiv turistic cu vizită, cu bilet de intrare, ci vara aceasta va funcționa în regim de terasă. Pentru a fi sigur, poți verifica pe pagina lor, atunci când vrei să mergi acolo.
Palatul Brukenthal din Avrig
După această vizită într-o lume desprinsă parcă din povești, ne-am continuat drumul spre Palatul Brukenthal din Avrig. Palatul de la Avrig sau micul Schönbrunn este fosta reședință de vară a baronului Samuel von Brukenthal, construită în stilul barocului târziu, la finalul secolului al XVII-lea și începutul secolului al XIX-lea. Clădirea principală este construită pe două nivele și are deschidere spre un parc deosebit. Am fost destul de dezamăgiți, deoarece locul nu se afla în cea mai bună stare, iar cu trecerea timpului se va degrada din ce în ce mai mult, dacă nu se vor lua măsuri. Chiar daca se află în această stare, tot i se poate observa măiestria și frumusețea de odinioară.
Centrul Istoric al Sibiului
După vizita la Palatul Brukenthal, ne-am întors în Sibiu și l-am luat la pas, deoarece voiam să-l explorăm. Ne-am plimbat pe străduțele din centrul acestuia, care te poartă cu adevărat prin diferite epoci, dar și prin diferite stări. Este un centru foarte animat, cu multe restaurante, terase și cafenele. Cu siguranță nu ai cum să te plictisești.
De asemenea, Centrul Istoric al Sibiului include destul de multe atracții turistice, care chiar merită văzute, așa că ți le vom enumera aici: Piața Mare, Muzeul Brukenthal, Piața Mică, Casa Calfelor, Casa Artelor, Turnul Scărilor, dar și Zidurile Cetății.
Turnul Sfatului
Nu ai cum să nu-l observi, fiind situat chiar în centrul Sibiului. Merită să urci până în vârf, însă nu recomandăm neapărat să urci fix după ce ai mâncat, așa cum am făcut noi. Nici nu știm de ce am luat această decizie, dar chiar și așa ne-am bucurat de priveliște.
Podul Minciunilor
Podul Minciunilor este un pod metalic ce face legătura dintre Piața Mică și Piața Huet. Este unul din obiectivele ce se vizitează des de cei care ajung în Sibiu. Ascunde diferite legende care circulă de foarte mulți ani. Se spune că era un loc obișnuit de întâlnire pentru tinerii care studiau la Academia Militară. Aceștia își dădeau întâlnire cu fetele aici, dar apoi nu mai apăreau, lăsându-le să aștepte. De asemenea, o altă legendă spune că dacă cineva spune o minciună în timp ce traversează, podul se cutremură până când îl aduce pe mincinos cu picioarele pe pământ. Așa că ai grijă!
Ne-am gândit să îți lăsăm și locurile de cazare, dar și unde am mâncat, poate îți vor fi de folos. Dacă ai și alte recomandări, le așteptăm cu drag. Ca un mic sfat, de cele mai multe ori, indiferent dacă mergem prin România sau prin alte țări, folosim aplicațiile Airbnb și Booking pentru cazare, iar aplicația Tripadvisor (îți lăsăm aici și profilul nostru) pentru mâncare, lucruri pe care le-am menționat în ghidul pe care l-am pregătit pentru tine. E mult mai ușor când citești recenziile altor persoane, vezi imagini și îți poți face o idee despre locul în care te vei caza sau vei mânca.
CAZARE
MÂNCARE
ZIUA 3 – SIBIU – ALBA-IULIA
Râpa Roșie
Chiar dacă pare că am vizitat deja destul de multe, turul de 8 zile cu mașina prin România nu se oprește, ci continuă cu ziua 3 din cele 8 zile. Destinația finală a zilei este Alba-Iulia, însă până acolo am oprit la Râpa Roșie. Până la acest tur, nu auzisem de existența acesteia și nici nu văzusem poze de acolo. Pentru a ajunge la ea, trebuie să ajungi în Sebeș, județul Alba, urmând autostrada A1, A10 sau E81 (în funcție de direcția din care vii, noi venind din Sibiu, am ales A1), după care vei urma drumul spre comuna Daia Română. Drumul până la Râpă poate fi puțin anevoios, fiindcă e un drum prin câmp, însă merită, pentru că destinația finală este una spectaculoasă.
Cu siguranță nu vei crede că ești în România, ci mai degrabă în Colorado, SUA sau în Cappadocia, Turcia. Te poți bucura de tot ce oferă locul respectiv gratuit, deoarece nu există o taxă de intrare. Este o arie protejată, unică în România, cuprinzând formațiuni specifice de eroziune și șiroire care dau peisajului un aspect aparte. Toată zona este reprezentată prin turnuri, coloane, obeliscuri, care împreună cu acea culoare roșie îi dau un aspect impresionant. Se vede superb în lumina soarelui, iar atunci când plouă se spune că întreaga Râpă pare că sângerează.
Cetatea Alba Carolina (Traseul celor 3 Fortificații, Poarta a III-a, Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan)
Cetatea Alba Carolina reprezintă una din cele mai mari cetăți din România și este cel mai important obiectiv turistic al orașului. Aceasta a fost construită cu 3 linii de fortificare, de aceea un important punct de atins atunci când o vizitezi este Traseul celor 3 fortificații. Acest traseu îți oferă șansa de a te întoarce în timp, să călătorești printre vestigiile celor 3 fortificații. De pe acest traseu se poate ajunge până la Poarta a III-a, fiind considerată în mod tradițional Celula lui Horea. De asemenea, în fața Porții a III-a este amplasat Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan. Monumentul este un simbol al represiunii și al suferinței liderilor Răscoalei. Obeliscul din piatră este impresionant, având o înălțime considerabilă și oferă trecătorilor prilejul de a admira unul din cele mai importante monumente, ridicat în ultimii 100 de ani în România.
Catedrala Încoronării, Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail
Tot în interiorul cetății, regăsești Catedrala Încoronării. Aici au fost încoronați suveranii României Mari, Regele Ferdinand I și soția sa, Regina Maria. Nu în ultimul rând, Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail merită a fi vizitată, deoarece aceasta a fost zidită pe locul unei biserici mai vechi în secolul al XIII-lea. Catedrala adăpostește mai multe monumente funerare, printre care, trei sarcofage aparținând familiei de Hunedoara.
CAZARE
MÂNCARE
ZIUA 4 – ALBA-IULIA – DEVA
Cheile Vălișoarei/ Castelul Templul Cavalerilor
Deși ne-am îndrăgostit iremediabil de Alba-Iulia, turul nostru de 8 zile cu mașina prin România trebuia să continue, iar următoarea destinație era Deva. Însă, până acolo au mai fost două opriri de-a dreptul surprinzătoare. Pentru a ajunge în satul Rimetea, a trebuit să parcurgem Cheile Vălișoarei, un drum cu niște priveliști ce-ți taie respirația. La un moment dat, pe o colină s-a făcut văzut Castelul Templul Cavalerilor. Întreg peisajul era desprins dintr-o poveste, care cu siguranță de plasa cu mulți ani în urmă. Este surprinzător, pentru că nu te aștepți ca pe un drum unde nu ai semnal deloc la telefon să găsești un asemenea castel.
Satul Rimetea
Cum îți spuneam mai sus, am vrut să vizităm și satul Rimetea, despre care auzisem doar lucruri frumoase. Se află la 56 de km de municipiul Alba-Iulia și este un loc de-a dreptul special, un loc ce uimește prin frumusețea sa autentică, de la istorie, la arhitectură rurală, chiar până la peisajele speciale.
De ce e atât de apreciat satul Rimetea? Chiar de la intrare, poți observa că majoritatea caselor de acolo sunt vopsite în alb, cu ferestre verzi, fiind neschimbate de câteva secole. Ce nu știu mulți, e că satul a fost pe cale să dispară, deoarece a fost cuprins de un incendiu, însă localnicii au reușit să-l refacă. Localnicii afirmă cu mândrie că în satul Rimetea soarele răsare de două ori, pentru că dimineața masivul Piatra Secuiului păstrează umbra asupra satului, deși afară e lumină, iar mai târziu când se înalță spre cer, își face simțită prezența și asupra satului. Este un loc care îți oferă liniște și te deconectează de cotidian.
Cetatea Deva
Din satul Rimetea am plecat spre Deva. Am ajuns după-amiază și am avut timp să vizităm și Cetatea Deva. Este una dintre cele mai importante fortificații din Transilvania și o importantă atracție turistică din județul Hunedoara. Aceasta se află pe Dealul Cetății și a fost un punct strategic de apărare pe Valea Mureșului. Este un loc de unde poți admira întreg orașul, descoperind un peisaj ce-ți taie respirația, însă este și un loc care te poartă prin istorie, prin trecut și retrăiești farmecul de odinioară. Poți ajunge cu telecabina, însă sunt și trasee pe care le poți parcurge până la Cetate. Telecabina este înclinată și chiar este o experiență unică, noi optând pentru ea. Este o cetate ce merită vizitată, atât din punct de vedere arhitectural, cât și din punct de vedere al panoramei care ți se dezvăluie.
ZIUA 5 – DEVA
Castelul Corvinilor
A doua zi, am fost cazați tot în Deva, însă am vrut să vizităm împrejurimile ei. Primul pe listă a fost Castelul Corvinilor. Am rămas pur și simplu fără cuvinte atunci când l-am văzut. Deși știam din poze că are o frumusețe aparte, nu ne gândeam că vom fi atât de surprinși. Este unul din locurile noastre preferate din aceste 8 zile prin România. Această cetate a devenit castelul regelui Ungariei medievale, Matia Corvin. Taxa unui bilet diferă și este indicat să-ți rezervi de dinainte, dar mai bine îți lăsăm site-ul pentru a te informa din surse sigure și să fie aplicat perioadei în care vrei să-l vizitezi. Are o arhitectură aparte și chiar dacă nu am reușit să vizităm fiecare încăpere, deoarece se filma ceva în perioada respectivă, tot am rămas impresionați de măreția sa.
Mănăstirea Prislop
Ziua a 5-a a fost una cu destul de multe încercări, deoarece după ce am vizitat Castelul Corvinilor a început să plouă și a plouat toată ziua, însă asta nu ne-a oprit. Ne-am continuat itinerariul și următoarea oprire a fost la Mănăstirea Prislop. Pentru noi a fost un loc cu o încărcătură cu totul și cu totul specială. Fiecare simte diferit și are o trăire diferită, însă pentru noi rămâne un loc de suflet. Este situată în imediata apropiere a localității Silvașu de Sus, iar accesul spre mănăstire este unul ușor, deoarece este un drum amenajat și asfaltat. La Mănăstirea Prislop se află mormântul Părintelui Arsenie Boca și zi de zi vin pelerini din toate colțurile lumii pentru a se ruga.
Rezervația de Zimbri- Hațeg
Deși ploaia nu dădea semne să se oprească, chiar dacă mai erau momente când doar picura, nu ne-am oprit și am plecat spre Rezervația de Zimbri de la Hațeg. Această rezervație se află la aproximativ 3 km de Hațeg și reprezintă o adevărată oază de liniște. Aici este primul loc unde zimbrul european și-a făcut apariția. Poți admira această specie de animale, ce este pe cale de dispariție, poți să te plimbi prin natură și să te relaxezi. Ne-a plăcut mult locul, chiar dacă inițial nu era pe lista noastră, însă ploaia ne-a schimbat puțin (puțin mai mult) planurile.
CAZARE
MÂNCARE
ZIUA 6 – DEVA – SIGHIȘOARA
I Giardini di Zoe
Deva ne-a lăsat o impresie tare bună și ne-a plăcut mult, însă aventura a continuat. Atunci când ne-am organizat itinerariul pe orașe și pe obiective, nu am găsit în nicio listă de pe internet I Giardini di Zoe. Totuși, cum l-am descoperit? La cazarea la care am stat în Deva, proprietarii ne-au lăsat un pliant cu activitățile pe care le poți face și așa am descoperit și acest loc unic în România.
I Giardini di Zoe, cunoscută și sub numele de Grădina de la Banpotoc se află în satul Banpotoc, în comuna Hărău din județul Hunedoara, la 16 km de Deva. Această grădină nu este doar o expoziție de flori, ci este pasiune pură și talent. Totul este aranjat cu bun-gust, fiecare floare avându-și locul ales cu grijă. Când îi treci porțile, te teleportezi undeva prin Italia, în niciun caz nu mai ești în România. Pe scurt, antreprenorul Giovanni Salvatelli a venit în România cu afaceri, iar pentru că i-a plăcut țara foarte mult, a vrut să ofere ceva la schimb, așa că a creat această grădină unică. Acest loc poartă numele nepoatei sale, Zoe și este un loc care te încarcă cu o energie pozitivă, un loc în care cu siguranță îți poți găsi echilibru. I Giardini di Zoe este dovada clară că din pasiune se nasc lucruri mărețe.
Sarmisegetusa Regia
După această plimbare, ne-am continuat traseul spre Sarmisegetusa Regia (accesul se face pe ruta Orăștie- Costești- Grădiștea de Munte). Capitală a statului dac, aceasta reprezintă cea mai mare așezare descoperită până acum în tot spațiul dacic. Ascunsă strategic în inima pădurilor, Sarmisegetusa Regia este un loc cu o încărcătura aparte, cel puțin asta am simțit noi. Este o energie puternică acolo care te relaxează și simți o stare de bine pe care vrei să o iei cu tine acasă. Există două trasee de vizitare, bine semnalizate și, după părerea noastră, cel mai bine e să pornești pe un traseu, iar la întoarcere să-l alegi pe celălalt. Te plimbi prin istorie, prin locurile de care s-au bucurat strămoșii noștri daci și simți emoția de a aparține Daciei.
Turnul cu Ceas
Spre după-amiază am ajuns în Sighișoara, pe care am putut să o descoperim în câteva ore. Este un oraș mic, dar care te fascinează, mai ales dacă ești un iubitor de vechi și de istorie (conform unor legende, tatăl lui Vlad Țepeș, Vlad Dracul, ar fi locuit în cetate). Turnul cu Ceas este unul din cele mai expresive monumente de arhitectură militară din Transilvania. Deosebit este ceasul cu statuete, unic în România, constituind imaginea emblemă a Sighișoarei.
Luând la pas cetatea, poți admira străduțele cu clădiri deosebite, dar și diferite locuri renumite, cum ar fi: Scara acoperită sau Scara Școlarilor (dacă te încumeți să urci, să știi că are 176 de trepte), Dealul Școlii, Casa Vlad Dracul, Casa cu Cerb, Turnul Cizmarilor, dar și Casa Breslelor.
ZIUA 7 – SIGHIȘOARA
Biserica Fortificată din Biertan
A doua zi am petrecut-o în afara Sighișoarei, prima oprire fiind la Biserica Fortificată din Biertan. Se află la 30 de km de Sighișoara și este una din cele mai bine conservate, dar și impresionante ca dimensiuni biserici săsești. Seamănă mai degrabă cu un castel, fiind construită într-un stil gotic. Accesul se face printr-o scară acoperită ce trece pe lângă Turnul Paznicului, ceea ce ni s-a părut inedit.
Castelul Bethlen din satul Criș
Ne-am continuat drumul către Castelul Bethlen din satul Criș (aflat la 18 km de Sighișoara), un castel într-un stil renascentist transilvănean, având pe vremuri scop de reședință nobiliară fortificată. A fost construit de una din cele mai mari și vechi familii de aristocrați, familia Bethlen. A fost o adevărată dezamăgire pentru noi, deoarece Castelul se afla într-o stare de degradare mare, putând observa tencuiala căzută și geamurile sparte. Îi puteai simți tristețea și durerea cauzată de nepăsare și de delăsare. Cu toate acestea, te făcea să ți-l imaginezi cum era pe vremuri, impunător și deosebit.
Rezervația cu Stejari Seculari de la Breite
La întoarcere, ne-am oprit și la această rezervație, deoarece se află în apropiere de Sighișoara. Reprezintă cea mai mare pajiște cu stejari și goruni multiseculari din Europa central-estică. Rezervația adăpostește peste 600 de arbori cu vârste între 350 și 400 de ani, printre care și câteva exemplare care au atins vârsta de 800 de ani. Este un loc care te fascinează datorită măreției arborilor, un loc în care te poți plimba și relaxa. Îi poți admira fie mergând printre ei, fie din mașină urmând drumul de acolo.
CAZARE
MÂNCARE
ZIUA 8 – SIGHIȘOARA – BRAȘOV
Satul Viscri
Penultima zi din turul celor 8 zile cu mașina prin România a început la Viscri. Satul Viscri de află în județul Brașov, aproximativ la o oră distanță de mers cu mașina de orașul Brașov. Este un sat mic, populația nu depășește câteva sute de locuitori, dar este vizitat de foarte mulți turiști anual. Este unul din cele mai frumoase sate săsești din Transilvania și aparține Patrimoniului Mondial UNESCO. Te simți ca într-un muzeu în aer liber, pe care ne-am fi dorit să-l explorăm mai mult, nu doar din mașină. Cu siguranță ne vom întoarce în acest sat pentru a sta câteva zile și să descopărim tot ce are el de oferit. Satul Viscri a devenit un sat renumit atunci când Regele Charles a cumpărat prima casă țărănească, pe care am vrut și noi să o vedem.
Brașov
După această oprire scurtă în satul Viscri, ne-am continuat turul până în Brașov. Este orașul nostru de suflet, în care ne simțim ca acasă și de care nu ne-am plictisit. Îți lăsăm un link către un articol în care am vorbit detaliat despre Brașov și despre ce poți face acolo.
CAZARE
MÂNCARE
ZIUA 9 – BRAȘOV – SUCEAVA
După 8 zile prin România, turul cu mașina a luat sfârșit și ne-am întors în Suceava. A fost un tur unic, pe alocuri obositor, însă a meritat. Am descoperit o Românie frumoasă, dornică a fi văzută și admirată. Sper că ți-am stârnit curiozitatea și vei vrea să o vizitezi și tu. De asemenea, poți arunca o privire și peste ghidul pe care l-am pregătit și care îți va ușura cu siguranță vacanța.