N-am vorbit de mult timp despre ce am mai citit, însă vremea mă ajută destul de mult pentru a face util acest articol. Că tot se vorbește de hygge (merită să fie citită „Mica enciclopedie Hygge” de Meik Wiking, pentru a înțelege mai bine acest concept), pentru mine o atmosferă hygge într-un anotimp răcoros înseamnă o carte bună, ceva cald de băut și o pătură pufoasă. Am mai vorbit în unele articole despre ce am mai citit (6 cărți care mi-au schimbat viziunea în 2019 & Top 5 cărți pe care le-am citit în 2018 și mi-au plăcut), însă mai am de adăugat câteva titluri la lista de recomandări. De data aceasta este vorba de 6 cărți care cu siguranță te vor captiva. Și cum se apropie Moș Nicolae și Moș Crăciun, poate te inspir și pentru idei de cadouri.
Despre seriale/filme, am vorbit în penultimul articol, așa că te provoc să arunci un ochi și peste el, în cazul în care nu l-ai văzut. De când l-am scris, au mai intrat noi seriale în lista mea, dar despre asta poate îți voi povesti într-un articol viitor. Să trecem la treabă!
Pacienta tăcută – Alex Michaelides
Pacienta tăcută, scrisă de Alex Michaelides este o carte ce te ține în suspans de la început până la final și te va captiva încă de la prima pagină. Pe la mijlocul ei începeam să deslușesc misterul, dar de fiecare dată parcă intervenea ceva. Tot ce înțelegeam devenea de neînțeles. A fost ca o provocare pentru mine și nu am putut s-o las din mână. Am terminat-o în 2 zile.
Pe scurt, este vorba despre Alicia Berenson, o pictoriță renumită care nu mai vorbește, fiind internată într-un spital psihiatric de maximă siguranță. Cauza pentru care este internată acolo? Și-a împușcat soțul de cinci ori și de atunci nu a mai scos niciun cuvânt.
În paralel cu această poveste, apare Theo Faber (naratorul), un psihoterapeut care a așteptat multă vreme șansa de a lucra cu protagonista cărții. Se angajează la acel spital psihiatric cu scopul de a o tratat pe Alicia. Totul devine o obsesie pentru el și încearcă cu orice preț să o facă să vorbească. Va reuși? Întreaga poveste se complică pe parcurs, ies anumite secrete la suprafață și ce părea ușor la început, se va transforma în ceva extrem de greu de înțeles. Mai multe nu îți dezvălui, pentru că nu vreau să-ți distrug această experiență care te va ține în suspans. Să mă anunți dacă îți place.
Ugly love. Despre fața urâtă a iubirii – Colleen Hoover
Ugly love. Despre fața urâtă a iubirii ce aparține autoarei Colleen Hoover face parte din categoria cărților pe care vrei să le termini într-o zi. Precum Pacienta tăcută, și această carte ascunde multe secrete pe care le afli în timp ce parcurgi paginile ei. Sunt niște lecturi ușor de înțeles și de „devorat” în zilele în care vrei pur și simplu să te relaxezi, însă chiar face parte din categoria cărților care te captivează fără să-ți dai seama.
Poate avea iubirea o față urâtă? Tate si Miles vor demonstra asta pe parcursul acestei cărți. Miles este un pilot de avioane ce este bântuit de propriul trecut, un tânăr ce nu caută iubire. Între cei doi există o adevărată atracție fizică, însă recurg la o relație fără implicații. Totul ar fi decurs așa cum voiau cei doi, dacă Tate ar fi respectat două reguli impuse de Miles, și anume: să nu întrebe despre trecutul lui și să nu se aștepte la un viitor împreună. Totul se va schimba din momentul în care între cei doi apar sentimente adevărate. Ce se va întâmpla?
Unfu*k yourself. Eliberează-ți mintea și trăiește-ți viața – Gary John Bishop
E de departe cartea mea preferată din ultimul timp, autorul ei fiind Gary John Bishop. A apărut în momentul potrivit și probabil de aceea a avut un efect atât de mare asupra mea. Am citit-o de două ori, pentru că am simțit nevoia să îmi notez câteva idei care să-mi folosească pe mai departe.
Gary John Bishop vorbește despre o transformare personală pozitivă și despre arta de trăi. Ce te împiedică să trăiești cea mai bună dintre vieți? Întreaga carte se bazează pe această întrebare.
Este structurată în nouă capitole, fiecare abordând diferite probleme care te vor ajuta să-ți eliberezi mintea și să-ți trăiești viața așa cum îți dorești. Am extras multe idei din fiecare capitol și mă gândeam să dedic un întreg articol acestei cărți. Ce zici? M-a ajutat mult să înțeleg că cea mai ușoară cale de a modela gândurile este auto-discursul conștient.
Îți Recomand Și…
- 10 cărți ce merită citite
- Ce am mai citit? 6 cărți care te vor captiva
- 6 cărți care mi-au schimbat viziunea în 2019
- Top 5 cărți pe care le-am citit în 2018 și mi-au plăcut
Departe de lumea dezlănțuită – Thomas Hardy
Îmi era dor să citesc un roman care să mă distragă de la ce înseamnă cotidian și să mă captiveze în totalitate. Aveam de foarte mult timp în bibliotecă Departe de lumea dezlănțuită de Thomas Hardy și am simțit că acum e momentul în care vreau să o citesc. Există și o ecranizare a acestei cărți, însă eu nu am văzut-o, deoarece voiam mai întâi să parcurg romanul.
Este vorba despre o anumită Batasheba, o tânără femeie ce îl cunoaște pe Gabriel Oak, un fermier ce se îndrăgostește de aceasta. O cere în căsătorie, dar Batasheba refuză, pe motiv că nu-l iubește. După o anumită perioadă de timp, tânăra ajunge să conducă ferma unchiului său care a murit, iar Gabriel devine păstor acolo. Un nou bărbat, William Boldwood, vecin cu Batasheba de la ferma din apropiere, se îndrăgostește și o cere în căsătorie. Și de această dată refuză.
Știi cum se spune, când doi se ceartă al treilea câștigă, ei bine, cam așa s-a întâmplat și aici. Sergentul Frank Troy apare în peisaj, îi fură inima Batashebei și ajung să se căsătorească. Însă, Troy ascunde destul de multe secrete, iar viața frumoasei tinere se complică. Mai multe nu îți povestesc, fiindcă ar fi păcat să nu-i dai o șansă.
Mica enciclopedie Lykke – Meik Wiking
Meik Wiking ne propune să descoperim care este rețeta celor mai fericiți oameni din lume și cum reușesc să-și mențină starea asta mereu. După cum am menționat la începutul articolului, autorul a scris și Mica enciclopedie Hygge, pe care o recomand cu același entuziasm. Mica enciclopedie LYKKE ne vorbește despre Danemarca și de ce este numită adesea cea mai fericită țară din lume. Meik Wiking, director al Institutului de Cercetare a Fericirii din Copenhaga ne poartă de-a lungul cărții prin diferite domenii și ne explică cum acest popor reușește să fie atât de pozitiv și mereu cu zâmbetul pe buze. Mi s-a părut o enciclopedie foarte interesantă, descoperind felul în care danezii se raportează la problemele pe care le întâmpină zilnic.
Conversații cu Dumnezeu – Neale Donald Walsch
Este o carte care a stârnit multe discuții și multe păreri împărțite. Auzisem de ea de ceva timp, o văzusem pe rețelele de socializare, dar la momentul respectiv nu m-a atras. Ulterior, am devenit destul de pasionată de tot ce ține de psihologie și am început să citesc destul de mult. Acum câteva săptămâni am simțit că trebuie să-mi comand cartea și să mă apuc să o citesc. Mi se părea o adevărată provocare, mai ales că, după cum îți spuneam, am auzit tot felul de idei și reacții la adresa ei. Este scrisă de Neale Donald Walsch și are trei volume, însă am văzut că este apărut și volumul al patrulea, pe care nu mi l-am cumpărat, pentru că nu aflasem de el.
Merită citită? Momentan, eu sunt la volumul al doilea, dar am ținut să îți povestesc despre ea, pentru că mi se pare o carte ce merită citită. După cum ți-ați dat seama, pe mine m-a atras foarte tare.
Pentru a-ți face o idee, în volumul întâi, autorul pune întrebări cu privire la probleme personale, cum ar fi: dragoste și credință, iubire și moarte, binele și răul, prosperitate, relația cu Dumnezeu. Volumul al doilea prezintă problemele globale, cum ar fi economia și politica, întrebări legate de timp și spațiu, de sexualitatea umană. În volumul al treilea sunt discutate adevărurile universale. M-a fascinat modul în care este redactată această carte și cât de actuale sunt ideile abordate.
Despre volumul al patrulea nu știu multe lucruri, am aflat că există, dar mă voi interesa și-l voi comanda. Dacă ai citit-o, chiar sunt curioasă cum ți s-a părut.
Recomandarea a ajuns la final, pentru moment. Mai am o grămadă de cărți care sunt pe lista de așteptare. Mă voi apuca de ele în cel mai scurt timp. Tu ce ai mai citit?
PS.: Dacă nu revin cu un articol înainte de Moș Nicolae, sper că ai fost cuminte și că va ajunge la tine Moșul, chiar și în timpurile astea de pandemie. Să îți aranjezi ghetuțele.