Cum e să fii vegetarian?

Cum e să fii vegetarian? De ce ai ales să fii așa? Vai, săraca! Ce greu trebuie să-ți fie! Sunt unele din replicile pe care le aud de mai bine de 2 ani și jumătate. Da, atunci am ales să îmbrățișez acest stil de viață. Țin să subliniez – am ales/stil de viață.

Da, a fost o alegere. Acum 2 veri, timp de două săptămâni am vrut să exclud carnea din meniu, pentru că simțeam nevoia, sigur ați pățit ca și corpurile voastre să vă ceară o schimbare. Am mai avut astfel de perioade, însă abia atunci am conștientizat cât de bine e fără, cât de energică mă simțeam și nu-mi era poftă de carne. Pentru mine e o provocare zi de zi. În toată această perioadă am descoperit legume și semințe pe care nu le-aș fi mâncat niciodată.

În primul rând, cum v-am spus încă de la început, a trebuit să trec peste obstacolele pe care le întâlneam destul de des în această călătorie, și anume părerile celor din jur. De cele mai multe ori eram întrebată de ce am renunțat la carne și din ce îmi iau energia. În primele săptămâni explicam de fiecare dată când eram întrebată și aducem argumente pentru fiecare, dar era pur și simplu părerea/experiența mea și nu doream să influențez pe nimeni. Multe persoane nici nu ascultau ceea ce ziceam și își susțineau în continuare punctul lor de vedere. N-aș putea spune că toți reacționau la fel, pentru că erau și persoane care m-au susținut, indiferent de ce credeau ele despre acest stil de viață.

Perioada de început a fost una destul de dificilă, deoarece eram afectată de părerile celorlalți. A fost și o lecție pentru mine. Am învățat să nu mai acord atenție lucrurilor care nu-mi făceau bine și să mă concentrez pe mine.

În al doilea rând, asta e o altă întrebare care apare pe buzele multora. Mi-ar fi extrem de dificil să stau să vă prezint multitudinea de feluri de mâncare existente pentru acest stil de viață. Vă pot asigura că internetul este plin de rețete vegetariene. Cel mai mult mă axez pe legume, fructe și diferite semințe. Ba mai mult, nu a fost acest lucru un obstacol care să mă facă să mă întorc la carne.

Am mai spus-o, dar simt nevoia să mai menționez asta, acest articol este strict despre experiența mea și despre cum văd eu lucrurile. Știu că există o curiozitate destul de mare pe acest subiect și m-am gândit că ar fi interesant să aflați.

1

În al treilea rând, această schimbare a fost una benefică din mai multe puncte de vedere. Pe lângă alimentație, am observat și alte aspecte pozitive. Am învățat să fiu mult mai atentă cu ceea ce mănânc și cum să-mi organizez mult mai bine mesele. În primele două luni tenul meu s-a curățat foarte mult și era mai luminos. Am început să mă simt mai energică și nu mai aveam senzația aia de oboseală.

Deși la început părea mai complicat și necesita mai mult timp de găsire a rețetelor, pe parcurs devine destul de ușor și vrei să experimentezi multe lucruri noi.

Am încercat acum ceva timp să fiu pentru o săptămână vegană. Am și scris un articol despre asta, însă momentan nu consider că mi se potrivește acest stil de viață. Nu-l exclud de tot, voi mai încerca, dar mai încolo. Dacă vreți să aflați cum a fost acea săptămână, puteți arunca un ochi peste el. 😆 

Nu știu dacă e bine sau rău, dar de când am adoptat acest stil, mi-am făcut analize în fiecare an, pentru a vedea dacă au apărut ceva schimbări în organism. Auzeam în jurul meu că dacă nu mănânc carne voi avea anumite deficite. La mine toate au ieșit foarte bine, dar după cum știți, fiecare organism este diferit și reacționează la fel de diferit. Despre suplimente nu voi vorbi, pentru că nu sunt în măsură să o fac, însă eu mi-am format un ritual ca dimineața să iau D3 si B12. Mie și corpului meu le face bine.

Am auzit tot felul de povești și mi s-au oferit destul de multe sfaturi, fără a le cere pe acest subiect, după cum v-am menționat. Eu nu am experimentat nimic din ce mi se atrăgea atenția, cum ar fi: că mă voi simți slăbită (v-am povestit că eu mă simt mult mai energică), că voi fi avea probleme de sănătate, etc. Mi se spunea că voi renunța cu siguranță, pentru că e un stil de viața costisitor. Eu nu am trăit aceste lucruri de când am îmbrățișat acest mod, însă fiecare persoană e diferită și asimilează în felul ei orice schimbare.

Întrebarea asta chiar îmi place. Bravo, Diana! 😆  Bucătăria mea e plină cu borcane cu semințe, cum ar fi chia, in, semințe de dovleac și de floarea-soarelui, semințe de cânepă, dar și nuci sau migdale. Îmi place ca dimineața să-mi fac un porridge și să adaug migdale, nuci, semințe de cânepă și banane, uneori chiar și afine (sunt extrem de bune, sunt denumite chiar și „superalimente”). De asemenea, din frigiderul meu nu lipsește spanacul, fie îl pun în salate, fie peste paste. Să nu uit de broccoli pe care, sincer vă spun, nu-l prea îndrăgeam, însă nu m-am lăsat până nu am găsit o combinație care să mă ajute. Dacă vreți rețeta, să mă anunțați. 😎 

Știți ce aș vrea să încerc, dar încă nu m-am încurajat suficient? Aș vrea să reușesc ca în fiecare dimineață să beau suc făcut din țelină. Am încercat la un moment dat să pun apio într-o salată, dar nu mă împac deloc cu gustul. Voi ați încercat? Are extrem de multe beneficii, însă nu am găsit încă secretul de a trece peste impedimentul gustului.

Cum e să fii vegetarian? Un stil de viață sănătos

Cum e să fii vegetarian? Doar mănânci și atât? E suficient? Nu, nu e suficient, fie dacă ai acest stil de viață, fie că mănânci carne. Odată cu această schimbare, am început să fac mai mult sport, să nu treacă o zi fără mișcare, chiar dacă asta ar însemna și o plimbare de 30 de minute. Am învățat cât de importantă este apă, știu că asta am menționat și în articolul „Cum e să fii vegan pentru o săptămână?”. Acum, când nu beau suficientă apă, organismul meu sesizează asta și începe să mă atenționeze. După cum vă ziceam în ultimul articol- „Notificarea lui 2020”, am început să practic și yoga și îmi face extrem de bine. Sportul, hidratarea și mâncarea pe care o preferați sunt extrem de conectate și ar fi ideal să aveți un echilibru.

Sper că v-a făcut plăcere să aflați despre cum e să fii vegetarian. Vă încurajez să vă găsiți cel mai potrivit stil de viață pentru voi. Stay hydrated and eat your greens! Până când va apărea următorul articol, ne vedem pe Instagram și pe Facebook

Cum e să fii vegetarian?
Vrei să fii printre primii care află noutățile noastre? Urmărește-ne pe Instagram, Facebook, TikTok și YouTube și găsește momente unice, inspirație și multe altele.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top